Dolar 38,1152
Euro 43,7829
Altın 4.129,78
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pts 21°C
Sal 17°C
Çar 16°C
Per 19°C

Sağlık Bakanlığı’ndan iftar ve sahur tavsiyeleri

Sağlık Bakanlığı, ramazan ayında sağlıklı beslenme konusunda vatandaşlara önerilerde bulundu.

Sağlık Bakanlığı’ndan iftar ve sahur tavsiyeleri
23 Mart 2023
A+
A-

Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayı münasebetiyle vatandaşa sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulundu. Bakanlık tarafından sahur ve iftarda nasıl beslenilmesi gerekildiğine dair öneriler yapıldı, iftardan sonra yapılacak yürüyüşün metabolizma üzerindeki etkisinden bahsedildi.
İşte Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan öneriler:
“Bu yıl imsak ve iftar arası yaklaşık 15 saatlik bir açlık gerekiyor. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahur öğünü atlanmamalı, günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 ana öğün ve ara öğünler yapılmalı. Özellikle iftarda yüklü bir öğün tüketmekten kaçınmalıdır. Sahura kalkmamak ya da sahurda sadece su içmek, açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine, güne hazırlıksız başlanmasına, gün içinde halsiz ve isteksiz olunmasına neden olacaktır. Bir ay boyunca bu şekilde beslenmek sağlık açısından da risk oluşturacaktır.
Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler, çiğ sebze-meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir.
“ÇORBA VE SALATAYLA BAŞLAYIN”
Aşırı yağlı, tuzlu, ağır yemeklerden ve hamur işlerinden uzak durulmalıdır. Orucun âdet olduğu üzere zeytin ya da hurma ve su ile açılmasından sonra yemeğe biraz çorba ve salata ile başlanabilir. Devamında etli sebze yemeği veya yağlı ve ağır olmayan bir et yemeği ve biraz zeytinyağlı sebze yemeği, salata tüketilebilir. Iftar ve sahur arasında meyve, yoğurt ve her gün olmamak kaydı ile küçük porsiyonlarda öncelikle meyve tatlıları, sütlü tatlılar tüketilebilir.”
“İFTARDAN SONRA YÜRÜYÜŞ YAPIN”
Sıvı gereksiniminin karşılanmasında suyun öneminin büyük olduğu belirtilen açıklamada, “Bir günde tüketilecek toplam sıvı miktarı 2500-3000 ml’dir. Altmış beş yaşından sonra susama hissi azaldığı için bu bireyler susamadan su içmeye özen göstermelidir. Prebiyotik besinler, sebzeler, kurubaklagiller, tam tahıllar, yağlı tohumlar, meyveler ve kefir, yoğurt, ayran, boza, tarhana, şalgam suyu ve turşular bağışıklık sistemini olumlu etkilerler. İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.