Sahurda ne yenir, ne yenmez? Uzmanlar ne öneriyor?
Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar iftar ve sahurda nasıl beslenilmesi gerektiği sorularının yanıtlarını aramaya başladı.

Ramazan ayında su tüketimi, iftar menüsü, iftar sonrası ve sahur yemeğinde yenilmesi gerekenlerle ilgili binlerce vatandaş hem tok tutacak hem de susatmayacak yiyecekleri araştırıyor. Sahur vaktinde doğru tercihler yaparak Ramazan ayını daha kolay ve rahat bir şekilde geçirebilirsiniz. Oruç zamanı tok tutan yiyecekler hazırlayarak sahur sofranızı kurabilirsiniz.
İşte uzmanların önerdiği yiyecekler:
SAHURDA NE YEMELİ?
Yumurta: Anne sütünün ardından en kaliteli proteine sahip olduğu söylenen yumurta, sahurda ilk tercihiniz olabilir. Haşlama ve omlet olarak tüketebileceğiniz 1 ya da 2 yumurta, sizi gün boyu tok tutarak enerjinizi korumanıza yardımcı olacaktır.
Yoğurt ve süt: Protein ve kalsiyum içeriği sayesinde yoğurt ve süt, uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
Tarçın: Yoğurt, süt ya da meyvelerin üzerine ekleyeceğiniz tarçın sayesinde kan şekeri kontrolünü sağlayarak tatlı krizlerinin önüne geçebilirsiniz. Bu sayede tokluk hissine de katkıda bulunabilirsiniz.
Yulaf ezmesi: Glisemik endeksi düşük gıdalar, kan şekerinin dengelenmesi açısından önem taşır. Sahurda yulaf ezmesi tüketmek, gün boyu enerji depolamanıza yardımcı olur.
Tam tahıllı ekmek: Yüksel lif içeriği sayesinde kan şekerini dengede tutarak uzun süre tokluk hissi sağlamanıza yardımcı olacak bir diğer besin ise tam tahıllı ekmektir.
Salata: Mevsim yeşilliklerinden hazırlayacağınız bir salata sayesinde hem vitamin ve mineral ihtiyaçlarınızı karşılayabilir hem de mide hacminizi doldurarak tokluk hissine erişebilirsiniz.
Posalı gıdalar: Posalı gıdalar, sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bu sayede kabızlığı önleyerek gün boyu acıkma hissini de bastırır.
Ceviz: Açlığa bağlı unutkanlığı önlemesi ile bilinen ceviz, sahur sofralarında da sıklıkla tüketilir. Sahurda 2 ila 3 adet ceviz yiyerek iftara kadar dinç kalabilirsiniz.
SAHURDA NE YEMEMELİ?
- Yağlı yiyecekler
- Tüm hamur işleri
- Kızartma
- Acılı, tuzlu ve baharatlı yiyecekler
- Hamur işi, kızartma ve yağlı yiyecekler, kan şekeri dengesizliğinin yanı sıra sindirim güçlüğüne de sebep olur. Gün içerisinde midede ağrı, ekşime, yanma gibi semptomlar meydana gelebilir. Ayrıca bu tür yiyecekleri tüketmek daha çabuk acıkmanıza neden olur.
- Acılı, tuzlu ve baharatlı yiyecekler tüketmek ise gün boyu susuzluk yaşamanıza neden olabilir.