S&P, Türkiye’nin kredi notunu değerlendirdi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, kredi notu görünümünü “pozitif” olarak sürdürdü.
S&P, Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmesini açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notu “B”den “B+”ya yükseltildi ve kredi notu görünümü “pozitif” olarak korundu.
Açıklamada, yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin etkisiyle para, maliye ve gelir politikaları arasındaki koordinasyonun iyileşeceği belirtildi. Gelecek 2 yıl içinde portföy girişlerinin artacağı, cari açıkların daralacağı, enflasyon ve dolarizasyonda düşüş öngörüldü.
Politika yapıcıların cari açığı daraltıp dolarizasyonu tersine çevirerek enflasyonu düşürmeyi ve liraya olan güveni yeniden sağlamaları halinde Türkiye’nin kredi notunun yükseltilebileceği ifade edildi.
Açıklamada ülke ekonomisine ilişkin tahminlere de yer verildi. Buna göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl %3 büyüyeceği öngörülüyor. Tüketici fiyat artışlarının bu yıl %55,8 ve gelecek yıl %27,3 olması tahmin ediliyor.
S&P, son dönemdeki politika düzenlemeleri nedeniyle aralık ayında Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirmişti. Moody’s ocak ayında Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e, Fitch Ratings ise mart ayında kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirmişti.