Dolar 35,6571
Euro 37,2358
Altın 3.149,94
BİST 10.130,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Az Bulutlu
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Cum 11°C
Cts 12°C
Paz 12°C
Pts 13°C

TBMM’deki CHP-DEM görüşmesi sona erdi. İşte ilk açıklama

DEM Parti heyeti, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i ziyaret etti. Görüşme 1,5 saati aşkın bir süre devam etti. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Özgür Özel, “Meclis odaklı ilerlemeli, toplumsal mutabakat önemli” dedi.

TBMM’deki CHP-DEM görüşmesi sona erdi. İşte ilk açıklama
7 Ocak 2025
A+
A-

DEM Parti heyetinin İmralı ziyareti sonrası TBMM turu devam ediyor. Bu kapsamda Ahmet Türk, Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’dan oluşan heyet bugün CHP’yi  ziyaret etti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Parti heyetini kapıda karşıladı.

ÖZGÜR ÖZEL: KOMİSYON ÇALIŞMASINA İHTİYAÇ VAR

Görüşmenin ardından açıklama yapan Özgür Özel, şöyle konuştu:

”Değerli heyetimizi misafir ettik. Kendilerini dinledik. İçinde bulunduğumuz sürece, döneme yönelik olarak ilk baştan beri Türkiye’nin 50 yıldır süren bir sorununu, ortadan kaldırmak, annelerin gözünün yaşını dindirmek, yeni şehitlerimizle sarsılmamak, daha fazla kayıplar vermemek adına atılacak her türlü adıma Cumhuriyet Halk Partisi olarak katkı sağlayacağımızı daha önce ifade etmiştik.

Bu görüşlerimizi değerli heyetimizle de paylaştık. Bugüne kadarki ve budan sonraki ile ilgili beklentilerimizi, endişelerimizi, olumlu ve olumsuz gördüğümüz yönleri, eleştirilerimizi büyük bir açıklıkla dile getirdik. Budan sonrasına yönelik olarak da önerilerimizi, tavrımızı ifade ettik.

Çok kısaca söylemek gerekirse bizim tarihsel tutarlılığımız, böyle bir sürecin Meclis odaklı, Meclis’in öncülüğünde, Meclis’in önderliğinde ve denetiminde ilerlemesi gerektiğidir.

Bu konuda herhangi bir şüphemiz, herhangi bir farklı düşüncemiz yok. Bundan sonraki süreçte atılacak tüm adımlar için Meclis’te tüm siyasi partilerin içinde olduğu güçlü bir komisyon çalışmasına ihtiyaç olduğunu açık yüreklilikle ifade ettik.

‘KAN VE GÖZYAŞINI DURDURMAK NOKTASINDA İRADAYİ ÖNEMSİYORUZ’

Toplumsal mutabakatın önemli olduğunu, toplumun en hassas duygularının göz ardı edilmeden adımlar atılması gerektiğini ifade ettik. Daha önce de söylemiştik biz toplumsal mutabakat dediğimizde tüm toplumun kendini dışlanmamış hissettiği, içinde olduğu bir süreci kastediyoruz.

Özellikle şehit aileleri ve gazilerin de bu süreçte rencide edilmeden, dışlanmadan, endişeleri, korkuları, duyguları göz önüne alınarak ve onların da sürecin içinde sözlerini söyleyebilecekleri mekanizmaların oluşturulmasına yönelik önerilerimizi de ifade ettik.

Ben hem ziyaretleri için hem de bundan sonra Türkiye’nin barışına yönelik olarak atılacak adımlarda hiçbir siyasi çıkar, pazarlık, beklenti olmaksızın esas olanın Türkiye’nin hep birlikte, Türkiye’deki bütün vatandaşların hep birlikte gelecek umutlarını yükseltmek, akan gözyaşlarını durdurmak, kanı durdurmak noktasında ifade edilen iradeyi önemsiyoruz.

Buradan sonra atılacak tüm adımların hem demokratik, hem yasal adımlar olması gerektiğini önemsiyoruz.

‘ÖNEMLİ OLAN YARINLARA UMUTLA BAKABİLMEK’

Ayrıca toplumun da acaba bir takım siyasi çıkar ilişkileri mi var, bu iş bir anayasa değişikliğinin ilk adımları mıdır gibi bir noktada da bu ihtimali tamamen dışlayan bir sürecin içinde olunması gerektiği noktasındaki mutabakatımızı da memnuniyetle görmüş noktadayız.

Önemli olan kanı, gözyaşını, Türkiye’nin bir bütün olarak kaybetmesini engelleyip, hep beraber yarınlara umutla bakabilmek. Biz bu umudu muhafaza ediyoruz.”

ÖNDER: ENDİŞE VE İTİRAZLAR, DESTEKLERDEN DAHA KIYMETLİ

Sırrı Süreyya Önder de endişe ve itirazların desteklerden daha değerli olduğuna vurgu yaparak “Bu, dar bir kesimin siyasi bir manevrası değil, bütün toplumun geleceğini ilgilendiren bir şey” dedi. Önder’in açıklaması şöyle:

“Çok kapsamlı bir görüşme imkanı bulduk. Öneri, katkı ve endişeleri dinledik. Hepsi birbirinden kıymetli. Özellikle endişe ve itirazlar desteklerden daha anlamlı. Çünkü bu dar bir kesimin siyasi bir manevrası değil, bütün toplumun geleceğini ilgilendiren bir şey olduğu için hepsini dikkate almak, hepsine kulak kesilmek, hepsi için çareler bulmak zorundayız. Çünkü evlatlarımıza barış içinde bir ülke borcumuz var. Bunu da hep birlikte toplum olarak sağlayacağımıza olan güvencimizle hepinizi selamlıyoruz.”

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.