Ticaret Bakanlığı’ndan E-İhale Gelirleri: 913 Milyon Lira
Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının ilk üç ayında e-ihale yöntemiyle yapılan satışlardan 913 milyon liranın üzerinde gelir elde edildiğini duyurdu.

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının ilk üç ayında e-ihale yöntemiyle gerçekleştirilen satışlardan 913 milyon liranın üzerinde gelir elde edildiğini duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Gümrük ve Kaçakçılıkla Mücadele Mevzuatı kapsamında yürütülen çalışmalar çerçevesinde tasfiyelik hale gelen eşya ve araçların 2014 yılından itibaren elektronik ihale yoluyla satıldığı belirtildi. Bu süreçte Türkiye’de kamu idareleri içinde uygulanan ilk elektronik ihale sistemi olan e-ihale uygulamasının şeffaflığı ve erişilebilirliği artırdığı vurgulandı. Ayrıca, bu sistem sayesinde ülkedeki tüm vatandaşların e-devlet ve ‘www.eihale.gov.tr‘ adresinden ihalelere katılabildiği ve internet bağlantısı olan her yerden teklif verebildiği hatırlatıldı.
Açıklamada, e-ihale yöntemiyle ticari araçlardan binek araçlara, kuyumculuk sektöründen tekstil sanayine, elektronik eşyadan mobilyaya, gıda sanayinden kozmetik sektörüne kadar pek çok ürünün piyasa değerinde ve rekabetçi ortamda satıldığı ve bu şekilde ülke ekonomisine katkı sağlandığı belirtildi. İlk üç ayda gerçekleştirilen toplam 3.807 ihalede 3.332’sinde satışın gerçekleştiği ve bu satışlardan yaklaşık 478 milyon lira araç, 435 milyon lira da eşya geliri elde edildiği ifade edildi. Ayrıca, araç satışlarında %77, eşya satışlarında %299, genel gelirde ise %141 artış yaşandığına dikkat çekildi.
Açıklamada ayrıca, tasfiyelik hale gelen eşyaların elektronik ihale uygulamasının yanı sıra Ticaret Bakanlığı’na bağlı perakende satış mağazaları aracılığıyla da satıldığına değinildi. Bu kapsamda, 2024 yılında satış mağazalarında 45.018 adet satış yapıldığı ve bu satışlardan 53 milyon lira gelir elde edildiği belirtildi. Perakende satış mağazalarından elde edilen gelirde ise geçen yılın aynı dönemine göre %26 oranında bir artış olduğu vurgulandı. Son olarak, Ticaret Bakanlığı’nın ticari hayattaki piyasa bozucu ve rekabete aykırı eylemlerle mücadelesinin sürdüğü ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak çalışmalarına devam edildiği ifade edildi.