Dolar 32,5130
Euro 34,8145
Altın 2.467,95
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

TÜRKİYE AYAKTA

İktidarın yanlış politikalar izleyerek, TL’yi dolar karşısında hızla değersizleştirip halkı derin bir yoksulluğa itmesi karşısında öfke taşıyor. Sosyalistlerin halkı sesini yükseltmeye çağırmasının ardından ülkenin farklı yerlerinde “AKP istifa” sloganlarıyla yürüyüşler düzenlendi

TÜRKİYE AYAKTA
24 Kasım 2021
A+
A-

Dolar kurundaki anormal yükselişle her geçen gün daha da yoksullaşan halk, “Artık yeter” diyerek İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de, Eskişehir’de ve Samsun’da sokağa çıktı. “Hükümet istifa”, “Tayyip istifa” sloganlarının sık sık atıldığı eylemlerde, polis her yerde eylemlere müdahale ediyor. Polis biber gazıyla müdahale ederken bazı yurttaşlar da polisin müdahalesi sırasında gözaltına alındı.

Halkın “Hükümet istifa” diyerek sokağa çıktığı sırada konuşan Tayyip Erdoğan, ekonomiye değinmedi

İşte il il eylem durumları:

  • Ankara:

Eylemlerin fitili Ankara’dan yakıldı. Esat Caddesi’nde mahalleli “AKP istifa” sloganları ile sokağa çıktı. Polis engellemeye çalıştıkça ara sokaklara dağılan yurttaşlar daha da kalabalıklaştı.

Batıkent’te ise Anıt İş Merkezi bölgesinde toplanan Batıkentliler “Hükümet istifa”, “Tayyip istifa” sloganlarıyla yürüdü. Doların anormal artışına dikkat çekilen konuşmaların yapıldığı eylemde cadde boyunca olan sitelere de eyleme katılma çağrısı yapıldı.

Mamak Tuzluçayır’da polis, Tuzluçayır göbeği abluka altına aldı. Ara sokaklarda ise bekçi ve polis devriyleri sıklaşırken sivil polisler mahallenin her yerine yayıldı.

“ODTÜ ayakta AKP’ye direniyor”

Ankara’da eylemlerin bir diğer adresi ise ODTÜ oldu. ODTÜ’lüler 5. Yurt önünde toplanıp yurtlar bölgesini sloganlarla ve alkışlarla gezdi. Yürüyüş sırasında her geçen gün yoksullaştıklarını, barınma problemi çektiklerini anlatan ODTÜ’lüler, üniversitelerinin gündeminde de olan yemekhane problemlerinin de ülkedeki ekonomi politikalarıyla ilgili olduğuna dikkat çekti. Yurtlar bölgesinde ses çıkaran ODTÜ’lüler yurtlardaki arkadaşlarını da sokağa çağırdı.

Kısa sürede kalabalıklaşan ODTÜ’lüler A4 kapısına doğru yürüyüşe geçti. A4 kapısı ise polis tarafından kapatılmıştı. “Hükümet istifa”, “Krizin yükü patronlara”, “Tayyip istifa”, “ODTÜ ayakta AKP’ye direniyor” sloganlarıyla A4 kapısına yürüyen ODTÜ’lülere polis biber gazıyla saldırdı. ODTÜ’lüler A4 yolu üzerinde uzun süre sloganlarla bekledikten sonra tekrardan kampüs içerisine döndüler. Sonrasında ise yurtlar bölgesinde tekrar toplanıp forum alarak mücadeleyi nasıl büyüteceklerini konuştular.

  • İstanbul:

İstanbul’da halk çeşitli yerlerde sokağa çıkarken polis Taksim Meydanı’nı bariyerlerle kapattı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Karaköy’de bir yürüyüş yaptı. Yapılan yürüyüşün ardından Merkez Bankası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Batırdınız, yargılanacaksınız. Hükümet istifa” pankartı açıldı.

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) üyeleri ise Türk Lirası’ndaki önlenemez düşüş ve hayat pahalılığındaki artışa karşı “Böyle gitmez, Tayyip istifa” diyerek Kadıköy’de yürüdü. Kadıköy’de SYKP’nin eyleminin yanı sıra halk, tencere tava çalarak dolardaki yükselişe tepki gösterdi, “Hükümet istifa” sloganlarıyla yürüyüş yaptı.

Kaldıraç ise Beşiktaş’ta sokağa çıkarak “Genel grev, genel direniş” sloganıyla yürüyüş yaptı.

Sarıgazi’de Halkevciler kahvehaneleri gezerek Saray iktidarının bilinçli bir tercihle halkı derin bir yoksulluğa itmesi karşısında halkı sesini yükseltmeye çağırdı. Bunun yanı sıra Birleşik Mücadele Güçleri, Halkevleri ve Emek Partisi “Hükümet istifa” diyerek yürüyüş yaptı. Yürüyüş esnasında kitleye saldıran polis en az 3 kişiyi gözaltına aldı.

İstanbul Esenyurt’ta Halkevciler “Hükümet istifa, geçinemiyoruz” yazılı pankartı açarak yürüdü. Mahalleli pencerelerden alkışlarla destek oldu.

Fatih Kocamustafapaşa’da halk, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganıyla ara sokaklarda yürüyüş yaptı.

Sosyalist Dayanışma Platformu da Nurtepe’de sokağa çıktı: “Hayat pahalılığına, güvencesizliğe ve ekonomik krizin derinleşmesine karşı polisin engellemelerine rağmen sokaklardayız” diyen SODAP’lılar “Hükümet istifa” sloganıyla yürüyüş yaptı.

İkitelli’de de halk sokağa çıktı. Sokağa çıkanlar “Artık yeter. Bizi yoksulluğa, açlığa itmenize izin vermeyeceğiz”  diyerek herkesi sokağa davet etti. “İsyan, devrim, özgürlük” sloganıyla yürüyüş yapıldı.

Üniversiteliler sokakta

Üniversiteliler de kendi talepleriyle sokağa çıktı. Yurtsuzlar, Kadıköy’de tencere tava çalarak hükümetin ekonomi politikalarına tepki gösterdiler.

Yurtsuzların yannı sıra Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Cami Sokak’taki Piraye önünde toplanarak Hisarüstü’nde sloganlarla yürüyüşe başladı. Yürüyüşte sık sık “Savaş, sömürü, kayyum düzenine son!” sloganı atıldı. Boğaziçililer, Hisarüstü’nde yaptıkları yürüyüşün ardından üniversitenin kapısında aylardır duran polis barikatlarını “Polis defol, üniversiteler bizimdir” sloganları eşliğinde yıktı.

  • İzmir:

İzmir Şirinyer’de “Hükümet istifa” diyerek sokağa çıkan halka polis saldırdı. İzmirliler sık sık “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganını attı.

Toplumsal Özgürlük Partisi,  Karşıyaka’da “Patronlara değil, halka bütçe” sloganıyla yürüyüş yaptı.

  • Eskişehir:

Eskişehir’de Haller Parkı’nda bir araya gelen üniversitelilere polis saldırdı. 6 üniversiteli darp edilerek gözaltına alındı. Polis, hiçbir gerekçe sunmadan gözaltına aldığı üniversitelilere araçta şiddet uygulamaya devam etti.

  • Samsun:

Samsun’da halk “Hükümet istifa” diyerek sokağa çıktı. Polis, eylemi engellemeye çalıştı. Bir yurttaş “Birileri saraylarda yaşayacak diye yoksul ölmek istemiyorum” diye bağırdı. Polisin engelleme girişimine rağmen açıklama yapıldı.

HABER: Hasan Sezgin Karabulut

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.