Türkiye, Somali’de roket üssü kuracak
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Türkiye’nin Somali’de bir roket fırlatma tesisi inşa edeceğini duyurdu.
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, başkent Mogadişu’da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Somali’deki uzay programını ilerletmek için bir roket fırlatma tesisi kuracağını duyurdu. Mahmud, projeyle ilgili olarak, Türkiye’nin bu yatırımı sayesinde Somali’nin büyük bir ekonomik fırsata sahip olacağını ve istihdam yaratılacağını ifade etti.
Daha önce uluslararası medyada yer alan projeye, Somali Parlamentosu’ndan onay çıktı. Ayrıca, proje balistik füze test sahasını da içeriyor.
SOMALİ’NİN STRATEJİK KONUMU FIRSAT SAĞLIYOR
Somali’nin Ekvator’a yakın ve Afrika’nın doğu ucundaki konumu, uzay fırlatmaları için ideal olarak değerlendiriliyor. Bu, roketlerin parçalarının yerleşim yerlerine düşme riskini ortadan kaldırıyor ve fırlatmaların güvenli bir şekilde yapılmasına olanak tanıyor.
SOMALİ’DE BULUNAN PETROL YATAKLARI
Somali’de önemli petrol yataklarının olduğu tahmin ediliyor.
Türkiye’nin Somali’yle mart ayında imzalanan “Somali Kara ve Açık Deniz Blokları Alanında Mutabakat Zaptı” kapsamında görev alan Oruç Reis Araştırma Gemisi, Somali’ye doğru yola çıkmıştı.
Somali’de sondaj faaliyetlerini sürdüren Oruç Reis, 3 deniz yetki alanında petrol ve doğalgaz için sismik çalışma yapıyor.
Ülkenin petrol arama geçmişine bakıldığında açıklarda petrol arama çalışmaları 1945’te başladı ise de sömürge olmasından dolayı ilerlenemedi.
1990’lara kadar sadece 6 kuyuda çalışma yürütülen ülkede, 2010’ların başında güneyindeki Mozambik ve Tanzanya’nın açıklarında yer altı kaynakları tespit edildi.
Bu aşamada Somali açıklarının, Yemen açıklarına benzeyen bir jeolojiye sahip olduğunu belirlendi.
Suların altında en az 2,7 milyar varillik bir petrol yatağı olabileceği değerlendirildi.
30 MİLYAR VARİLLİK POTANSİYEL
Somali şirketi de o güne kadar fark edilmemiş olan üç alanda daha petrol olabileceğini duyurdu.
İngiliz Spectrum Geo şirketiyle anlaşarak petrol arama faaliyetlerine hız kazandırdı.
2015’te çalışmalarına başlandı, Şubat 2019’da inceleme yapılan 122 bin kilometre karelik bir alanda, risk içermeyen 30 milyar varillik petrol potansiyeli bulunduğu belirlendi.