Dolar 34,2192
Euro 37,3116
Altın 2.934,48
BİST 8.860,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Türkiye’nin en büyük 10 bankasının kârı rekor kırdı

Bankacılık sektöründeki en yüksek aktif büyüklüğe sahip 10 banka geçen yıl 506,8 milyar liralık kar elde ederek rekor kırarken, ekonomiye de yaklaşık 10 liralık destek sağlıyor. 2022 yıl sonu kıyaslandığında bu bankaların aktif büyüklüğü 65,8 artış gösterdi.

Türkiye’nin en büyük 10 bankasının kârı rekor kırdı
21 Şubat 2024
A+
A-

Geçen yıl, bankacılık sektöründeki en büyük 10 banka rekor bir performans sergileyerek 506,8 milyar lira kar elde etti ve ekonomiye yaklaşık 10 trilyon liralık destek sağladı.

Türkiye’nin en büyük 10 bankasının aktif büyüklüğü 2023 sonunda 19,4 trilyon liraya ulaştı, bu da 2022’ye kıyasla %65,8’lik bir artışa işaret etti. Aynı dönemde, Türkiye’deki 63 bankanın toplam aktif büyüklüğü 23,5 trilyon lira olarak kaydedildi.

Ziraat Bankası, 3,8 trilyon lira ile sektörün en büyük aktifine sahip bankası olurken, VakıfBank ikinci sırada yer aldı. En yüksek aktif büyüklüğe sahip özel banka ise Türkiye İş Bankası oldu.

Bankaların elde ettiği karlar da dikkate değerdi. Ziraat Bankası, 89,9 milyar lira ile en yüksek karı elde ederken, onu Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi ve Akbank takip etti.

Mevduat ve katılım fonu toplamı da 13 trilyon liraya yükseldi. Bu dönemde en büyük mevduata sahip banka Ziraat Bankası oldu.

Bankaların sağladığı kredi ve finansman desteği ise 10 trilyon liraya yaklaştı. Ziraat Bankası’nın 1,9 trilyon liralık kredi desteği en yüksek seviyede bulunurken, kamu bankaları özel bankalara kıyasla daha fazla kredi sağladı.

Öz kaynaklar da artarak 1,8 trilyon liraya yükseldi. Bu dönemde en fazla öz kaynak artışı gösteren bankalar ise QNB Finansbank, Kuveyt Türk, DenizBank, Ziraat Bankası ve Garanti BBVA oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.