Ukrayna’da direnişin 9. günü
Rusya-Ukrayna savaşında 9. güne girildi. Rus ordusunun Zaporijha Nükleer Santrali’ni vurması ve ardından ele geçirmesi, günün en önemli gelişmesi oldu. Ukrayna lideri Zelenski çok sayıda ölü olduğu bildirilen saldırıya ilişkin, “Çernobil’den 6 kat büyük bir felaket olabilirdi” dedi. Tüm gözlerin çevrildiği Putin, Rusya’nın komşularına “gerilimi tırmandırmama” tavsiyesinde bulundu. BM İnsan Hakları Ofisi’nin raporuna göre; Ukrayna’daki çatışmalarda 331 sivil hayatını kaybetti.

Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in 24 Şubat tarihinde Rus ordusuna verdiği ” Ukrayna’ya girin” emrinin üzerinden 9 gün geçti. Geriye kalan günlerde iki taraftan da çok sayıda asker hayatını kaybetti. İki ülke yetkilileri önceki gün gerçekleştirdikleri 2. müzakere kapsamında sivillerin tahliye edildiği bölgelerde barış koridoru oluşturulması için anlaşmaya vardı. Bu gelişme biraz olsun sevinç yaratırken, Rus ordusunun Zaporijha Nükleer Santrali’ne saldırması gerilimi yeniden tırmandırdı.
ULUSLARARASI UÇUŞLARI İPTAL ETTİLER
Rusya’nın en büyük hava yolu şirketlerinden S7, tüm uluslararası uçuşlarını iptal ettiğini duyurdu. S7’den yapılan açıklamada, şirketin 5 Mart itibarıyla tüm uluslararası uçuşlarının iptal edildiği belirtildi.
Yurt dışında uçuşları iptal edilen vatandaşların, ortak hava yolu şirketleriyle dönüş uçuşlarını gerçekleştirebilecekleri bilgisine yer verilen açıklamada, talep edilmesi halinde bilet ücretlerinin de iade edilebileceği kaydedildi. ABD, Avrupa Birliği, Japonya ve Kanada, Rus uçaklarına hava sahasını kapatmıştı.
NATO DIŞİŞLERİ BAKANLARI BİR ARAYA GELDİ
NATO ülkelerinin dışişleri bakanları, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını görüşmek üzere Brüksel’deki NATO karargahında düzenlenen olağanüstü toplantıda bir araya geldi. Müzakerelerde Ukrayna’da uçuşa yasak bölge oluşturulması konusunun da görüşüleceği bildirildi. Yakın zamana kadar bu olasılık, Rusya ile doğrudan askeri angajman riski nedeniyle NATO tarafından reddediliyordu.
“ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ ANCAK OLURSA HAZIRIZ”
NATO Genel Sekreteri NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile daha önce yaptığı ortak açıklamada, ” Ukrayna’yı destekliyoruz, ancak NATO çatışmanın bir parçası değil” demişti. Blinken ise “Bütün müttefikler şu ya da bu şekilde Ukrayna’ya yardım ediyor, NATO’nun gücünü artırmaya yardımcı oluyor. Genel Sekreter’in de belirttiği gibi, “Herhangi bir çatışma istemiyoruz. Ancak bir çatışma olursa hazırız ve NATO topraklarının her santimetrekaresini savunacağız” açıklamasında bulundu
RUSYA’NIN İNSAN HAKLARI İHLALLERİ SORUŞTURULACAK
BM İnsan Hakları Konseyi, Rusya’yı kınayan ve Ukrayna’daki tüm insan hakları ihlallerini soruşturacak bağımsız soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin karar tasarısını kabul etti.
“PUTİN, NÜKLEER TESİSLERİ HEDEF ALMAYI BIRAKMALI”
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus kuvvetlerinin Ukrayna’nın güneydoğusundaki Zaporijya nükleer santraline saldırmasının ardından “ateşle oynadığını” ve kendisinden bu tür tesisleri hedef almayı bırakmasını istedi.
“Sadece Ukrayna ve Rusya için değil, Avrupa için de tehlikeli ve ateşle oynuyor, tüm mantığın ve gerekliliğin ötesinde” diyen Savunma Bakanı, “Rus lideri en güçlü şekilde, bu tür tesislere yönelik saldırıları tamamen durdurmaya çağırıyoruz, çünkü bunlar son derece tehlikeli” açıklamasında bulundu. Batılı ülkelerin açıkladığı yaptırımların Rus ekonomisini “önemli ölçüde” etkileyeceğini de ifade eden Wallace, “Ancak Rusya Devlet Başkanı bu yaptırımları umursamıyor” dedi.
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’daki Zaporijha Nükleer Santrali’nin bulunduğu yere yapılan saldırıyı Ukraynalı sabotajcıların gerçekleştirdiğini ileri sürerek olayı “canavarca bir provokasyon” olarak nitelendirdi. Bir Rus savunma bakanlığı sözcüsü, nükleer santralin normal şekilde çalıştığını ve bölgenin 28 Şubat’tan beri Rus kontrolü altında olduğunu söyledi. Sözcü İgor Konaşenkov, “Ancak dün gece, santralin bitişiğindeki bölgede Kiev milliyetçi rejimi korkunç bir provokasyon gerçekleştirme girişiminde bulundu” dedi.