Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu hakkında yakalama kararı çıkardı!
Uluslararası Ceza Mahkemesi, Gazze’deki soykırımın baş sorumlusu olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkardı.
Gazze Şeridi’ndeki soykırımın baş sorumlusu olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında beklenen tutuklama kararı çıktı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze’de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkardı. Mahkeme ayrıca İsrail’in, UCM’nin yargı yetkisine ilişkin itirazlarını reddederek Filistin topraklarında işlenen suçlar üzerinde yargı yetkisi bulunduğuna hükmetti.
Mahkeme, Netanyahu ve Gallant’ın 8 Ekim 2023’ten 20 Mayıs 2024’e kadar işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan sorumlu olduklarına dair makul gerekçeler bulunduğuna hükmetti. Kararda, her iki şüphelinin Gazze’deki sivil halka yönelik gıda, su, ilaç, yakıt ve elektrik gibi yaşamsal malzemelerin ulaştırılmasını kasıtlı olarak engellediği belirtildi.
Mahkeme, İsrail’in insani yardıma izin verdiği durumlarda bile bunun uluslararası toplumun baskısı veya ABD’nin talepleri sonucu gerçekleştiğini, yardımların hiçbir zaman Gazze halkının ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye ulaşmadığını kaydetti.
Kararda, tıbbi malzeme ve ilaçların, özellikle anestezi ilaçları ve cihazlarının Gazze’ye girişinin engellenmesi nedeniyle doktorların yaralılara ve çocuklara anestezi malzemeleri olmadan ameliyat yapmak zorunda kaldığı vurgulandı.
124 ÜLKEYE SEYAHAT EDEMEYECEK
UCM’nin tutuklama emirlerinin uygulanması, Roma Statüsü’nün 86. ve 87. maddeleri gereğince taraf ülkelerin yükümlülüğünde bulunuyor. Statünün 89. maddesi uyarınca Netanyahu ve Gallant’ın, UCM’ye taraf herhangi bir ülkeye seyahati durumunda, o ülkenin yetkili makamlarının kendilerini tutuklayıp Lahey’deki mahkemeye teslim etmesi gerekiyor.
Netanyahu ve Gallant’ın da Kanada, Avustralya, İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika, İsveç gibi ülkelerin yer aldığı ve çoğunluğu AB, Afrika ve Asya ülkelerinden oluşan UCM’ye üye 124 ülkeye seyahat edemeyeceği belirtildi.
HOLLANDA: KARARI UYGULARIZ
UCM’nin kararı, başsavcının tutuklama talebi istemesinden 6 ay sonra çıktı. ABD ve İsrail yönetimi kararın çıkmaması için UCM heyetine aylardır baskı uyguluyordu.
Dolayısıyla UCM’nin kararı aynı zamanda ABD ve İsrail için bir imaj kaybı oldu. Karar sonrası Avrupa’dan ilk ses Hollanda’dan geldi. Hollanda, “Gerektiği takdirde UCM’nin kararını uygulayacağız” açıklaması yaptı.
BAKAN YILMAZ TUNÇ: GECİKMİŞ ANCAK OLUMLU BİR KARAR
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, UCM’nin kararıyla ilgili “Gecikmiş ancak olumlu bir karar” ifadelerini kullandı.