Dolar 37,9199
Euro 42,5358
Altın 3.859,94
BİST 9.338,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
8°C
Hafif Yağmurlu
Cum 11°C
Cts 13°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Yanan orman arazileri nasıl yeniden ağaçlandırılır? Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl açıkladı

Üsküdar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, ATV Ana Haber Canlı Yayın konuğu oldu. Bingöl, yanan ormanların nasıl yeniden ağaçlandırılacağı ile alakalı öneri ve tavsiyelerde bulundu.

Yanan orman arazileri nasıl yeniden ağaçlandırılır? Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl açıkladı
5 Ağustos 2021
A+
A-

Türkiye’nin güney illerinde orman yangınları günlerdir etkisini sürdürüyor. Yangın söndürme çalışmaları devam ederken, kamu ve sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla bazı fidan kampanyaları da başlatıldı. Peki uzmanlara göre ideal ağaçlandırma yöntemleri neler? Üsküdar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, yanan ormanların nasıl yeniden ağaçlandırılacağı hakkında öneriler vererek, “Ağaçların önce temizlenmesi lazım. Yanan kısım üst kısım. Bir ağacı kestiğinizi düşünün üst kısmı yıkıyorsunuz ancak bu ağaçların kökleri var. Bir dizi işlemden geçmesi, o köklerin çıkarılması gerekiyor. Yanan ağaçları, çalıları, yangın artıklarını hızla çıkartıp alandan çıkmak lazım. Sonbaharda ilk yağmurlarla beraber toprakla buluşan o tohumlar hemen çimlenmeye başlarlar. Orman yangınlarını önlemede ağaç seyreltmek de önemli bir faktör. Ağaç seyreltmek yangın yükünü azaltmak anlamına geliyor. Sık olan ağaçların olduğu yerlerde daha fazla yanıcı madde var demektir. Dolayısıyla bunu azaltarak yangın anında yangınla daha kolay mücadele eder duruma geliriz. Yangın söndürüldükten sonra çalışmalar ekim, kasım ayından itibaren hızla yapılabilir. Sıcak Kurak yaz dönemi geçtikten sonra sonbahar yağmurları düşsün, toprak kendine gelsin o şartlarda toprak takviyesi şeklinde çalışmalara başlanabilir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.