Yeni dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı
Otomobil alım-satımına güvenli ödeme sistemi zorunlu tutulsa da dolandırıcılar yeni yöntemi keşfetti. Dolandırıcılar, kapora öderken, araç sahibinin para almak yerine para göndermesini sağlamaya yönelik işlemler yapmaya başladı.

Türkiye’de otomobil alım-satımı geçtiğimiz yıllarda karşılıklı güven ilişkisi esasına göre gerçekleşirken artan dolandırıcılık faaliyetleri sonrasında “güvenli ödeme” yöntemiyle elden para alışverişi, dekont sahteciliği, son dakikaya noter işleminin bırakılıp paranın ertesi gün hesaba geçeceğine dair beyanlar, aracı üstüne alan başka parayı gönderenin başka olduğu dolandırıcılıklar sona erdi.
Ancak son dönemde otomobilini satmak isteyenler bir de üzerine para verir hale geldi.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
İlan sitelerinden kendilerine bir kurban seçen sahte alıcılar, satıcıya telefonla ulaşarak araç hakkında uzun bilgiler alıp, sonrasında aracı beğendiklerini, kaparo gönderip aracı almak istediklerini belirtiyorlar.
Satıcı kişi de aracını satacağı sevinciyle alıcı tarafa IBAN bilgilerini paylaşıyor. Ticaretin hızlı olması için dolandırıcı olan alıcı kişi bankacılık sisteminden “Ödeme iste” kısmına giriş yaparak satıcının IBAN bilgilerini girerek ödeme talep ediyor.
Satıcı kişiye ödeme istemeye ilişkin uyarı geliyor ve anlaşılan kaparo tutarını ekranda gördüğü için detaylara bakmadan ödemeyi kabul ediyor ve hesabından para çıkışına onay veriyor. Dalgınlık ya da paranın geldiğine dair mesajdan dolayı satıcı kişi onay vermesi halinde dolandırıcı olan sözde alıcı kişinin hesabına anlaşılan kaparo tutarı geçiyor.
 
 








