Yeni virüs kapıda!
Sağlık Bakanlığı, sivrisineklerden bulaşan Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu ile ilgili açıklama yaptı.
Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Batı Nil virüsü enfeksiyonunun, virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalık olduğu belirtildi.
Söz konusunu hastalığın, mevsimsel olarak genelde yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görüldüğü bilgisi verilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmamaktadır. Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil virüsü enfeksiyonu, 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiştir. Hastalarımızın takip ve tedavilerine devam edilmektedir. Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte ve süreç hassasiyetle takip edilmektedir.”
BATI NİL VİRÜSÜ NEDİR?
Batı Nil Ateşi, arbovirüs grubunda yer alan virüslerin neden olduğu ve en sık enfekte sivrisineklerle bulaşan bir hastalıktır.
İlk kez 1937 yılında Uganda’da tanımlanan ve o günden itibaren dünyaya yayılan Batı Nil Virüsü, kuşları ısıran sinekler aracılığıyla insanlara bulaşıyor. Enfekte olan kişilerin yüzde 1’inden daha azında ise ‘ensafalit-menenjit’ tarzında bir klinik tablo da gelişebiliyor.
BATI NİL VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
İnsanların çoğu Batı Nil Virüsü (BNV) ile enfekte sivrisineğin ısırması ile hastalanırlar. Sivrisinekler virüsü kanıyla beslendikleri kuşlardan alarak insanlara ve diğer hayvanlara bulaştırırlar. Bulaşma en çok Haziran- Eylül döneminde gerçekleşir.
Çok düşük oranlarda görülmekle birlikte aşağıdaki yollarla da enfeksiyon bulaşabilmektedir:
Gebelik, doğum veya emzirme esnasında anneden bebeğine
Kan verilmesi
Organ nakilleri
Laboratuvarda maruziyet
KORUNMA YÖNTEMLERİ
ECDC, insanların sivrisinek kovucu kullanarak, vücutlarının çoğunu örten giysiler giyerek ve klimalı veya perdeli odalarda uyuyarak virüsten kaçınabileceklerini belirtti.
ECDC, WNV enfeksiyonlarının çoğu semptomlara yol açmazken, yaklaşık yüzde 20’sinin baş ağrısı, ateş, kusma, yorgunluk ve genel rahatsızlığa yol açabilen Batı Nil ateşine neden olabileceğini açıkladı.
Enfeksiyonların yüzde 1’inden daha azı sinir sistemini etkileyen ciddi bir duruma neden oluyor.