Dolar 36,4344
Euro 38,3436
Altın 3.446,43
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 6°C
Çok Bulutlu
İstanbul
6°C
Çok Bulutlu
Sal 10°C
Çar 13°C
Per 12°C
Cum 12°C

Yılancıoğlu: “Pandemi dünya için kötü bir deneyim ama iyi bir alıştırma oldu”

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, EKOTÜRK’ün canlı yayın konuğu oldu. Eda Özdemir’in sorularını yanıtlayan Yılancıoğlu, yeni varyantını, koronavirüs etkileri ve küresel çaptaki yansımaları değerlendirdi.

Yılancıoğlu: “Pandemi dünya için kötü bir deneyim ama iyi bir alıştırma oldu”
5 Temmuz 2021
A+
A-

 “AŞILANMA HIZLANMAZSA DÖRDÜNCÜ DALGA GELİYOR”

Eda Özdemir’in Delta varyantınının önümüzdeki dönem yansımaları nasıl olur? Sorusu üzerine yanıt veren Doç. Dr. Yılancıoğlı, “Belirsizlik devam ediyor. Delta varyantını alfa varyantınına göre yüzde 60 daha bulaşıcı. Özellikle çift doz BioNTech aşısı yüzde 80 civarında tek doz ise yüzde 33’ler civarında koruduğunu biliyoruz. Bu oranlar alfa varyantında biraz daha yüksekti. Dolayısıyla koruyuculuğun düşmesi hastalığın bulaşıcılığını arttıracak gibi görünüyor. Bütün ülkeler şuan varyantın tekrardan pik yapacağını düşünüyor ve buna göre de önlem almaya başladılar. Eğer aşılanma hızı bu yaz içinde yüzde 80’leri bulamazsa o zaman sonbaharda yine bir dördüncü dalganın olabileceği ve bu dördüncü dalganın da ortaya çıkması alınan önlemlerin sıkılaşacağı anlamına geliyor. Çünkü bu dördüncü dalga elbette diğer dalgalar gibi olmayacak. Çünkü aşılanan kişi sayısı daha fazla olacağı için daha küçük çaplı bir dalgalanma olacak. Yüksek bir pik olacağını beklemiyorum. Ama elbette bir pik oluşma ihtimali var. Bu da önlemlerin alınması ve sektörlerin tekrardan evden çalışmaya dönebilmesi, okullarda eğitime ara verilmesi gibi durumlara neden olabilir” ifadelerini kullandı.

 “BU PANDEMİ DÜNYA İÇİN KÖTÜ BİR DENEYİM AMA İYİ BİR ALIŞTIRMA OLDU”

Koronavirüste maskenin önemine değinen ve dünyanın bundan sonraki pandemilere hazır olacağını belirten Yılancıoğlu,” Bu virüs solunum yoluyla geçen bir virüs. Hava yoluyla geçen bir virüsün arasına bir bariyer koyarsanız otomatik olarak bulaşma oranını azaltırsınız. Kısmi koruma olarak maske tabi ki önemli. Fiziki bir bariyerdir maske. Bunu da tartışmamak gerekiyor. Ne kadar korur onu tartışabiliriz ama koruyup korumayacağı konusunda elbette koruyacağını söyleyebiliriz. Dünya bundan sonraki pandemiye çok daha hazırlıklı olacak. Önümüzdeki dönemlerde bununla ilgili planlar, projeler, çalışmalar olacak. Bu pandemiden birçok şey öğrendik. Şuan kuş gribinin pandemisi bekleniyor. Dünya tedirgin ama daha çok hazırlıklı olacağız, daha hızlı aşı üreteceğiz. Bu kötü bir deneyim ama dünya için iyi bir alıştırma oldu” dedi.

 “İKİ ADIM İLERİ ATMAK İÇİN DAHA HIZLI AŞI ÇALIŞMALARI YAPMAMIZ LAZIM”

Eda Özdemir’in yeni varyantların oluşmasında ön gördüğünüz tehditler var mı? Sorusunu cevaplayan Yılancıoğlu, “Koronavirüsün başından beri alfadan deltaya kadar birçok varyantlar ortaya çıktı ve çıkmaya da devam edecek. Bunlar aynı aileden türeyen varyantlar. Delta alfadan daha kuvvetli bir varyant. Deltadan da daha kuvvetli bir varyant ortaya çıkacaktır. Ama ne kadar sürede ortaya çıkacak onu bilmiyoruz. Yeni varyantlar ortaya çıkarsa aşı etkisi azalırsa o zaman iki adım geri bir adım ileri gitmiş olacağız. İki adım ileri atmak için daha hızlı aşı çalışmaları yapmamız lazım. Yoksa tekrar kapanmalar, sektörlerin evden çalışmaya geçmesi, ekonomik daralmalar yaşayacağız. Bunu bekliyor muyuz evet bekliyoruz. Peki, bunu nasıl önleyebiliriz? Çok hızlı bir şekilde aşılama yaparak önleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

AŞI SERTFİKASI ÇALIŞMALARI HIZLANACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR”

 İlk ve ikinci dozda farklı Covid aşıları olmakla ilgili çalışmalar yapıldığını ifade eden ve aşı sertifikası çalışmalarının ülkelerde artacağının altını çizen Doç. Dr. Yılancıoğlu, “Bu konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Ortada iyi olup olmadığına dair bir kesinlik yok. İngiltere özellikle bu alanda çalışmalar yapıyor. AstraZeneca ile mRNA’yı karıştırıyolar. Bugün 2 doz Sinovac aşısı olmuş kişilerin 3. Dozu BioNTech aşılaması olabileceği ile ilgili çalışmalar başladı. Uzmanlar herhangi bir problem oluşabileceğini öngörmüyor. Aşı sertifikası konusunda da ülkeler kendilerini korumaya çalışıyorlar. Bu temelde de olan bir şey. Halk sağlığını önemseyen ülkeler vatandaşlarını dışardan gelebilecek hastalık etmenlerine karşı koruyorlar. Bu da buna benzer bir durum. Ülkeler, inandıkları, güvendikleri, kendi kullandıkları aşılardan olmayan ülkelerden gelen vatandaşları ülkelerine kabul etmiyorlar. Ülkelerine hastalık sokmamak istiyorlar. Dolayısıyla aşı sertifikası çalışmaları hızlanacak gibi görünüyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.