Dolar 36,4554
Euro 38,2908
Altın 3.441,15
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 6°C
Çok Bulutlu
İstanbul
6°C
Çok Bulutlu
Sal 10°C
Çar 13°C
Per 12°C
Cum 12°C

Yokuş: Tarımda bu zihniyetle kıtlıkla karşı karşıya kalırız

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, çiftçilerin toprağa küstüğünü belirterek, “Yeni düzenlemeler ve destekler vererek çiftçilerimizi topraklarıyla yeniden barıştırmamız lazım. Bu zihniyet ile devam edersek kıtlıkla karşı karşıya kalacağız” dedi.

Yokuş: Tarımda bu zihniyetle kıtlıkla karşı karşıya kalırız
30 Kasım 2021
A+
A-

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, çiftçilerin sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

CUMHURBAŞKANININ SÖZ YERDE KALDI

Türkiye genelinde 17 Bin çiftçinin haciz ve diğer banka borçları nedeniyle hapse girme tehdidi ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekerek, “Çiftçilerin 2002 yılındaki borcu ile bugün ki borcunu karşılaştırdığımızda 37 kat arttığını görüyoruz. Çiftçilerimizin bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine toplam borcu 220 Milyar TL. 2006 yılından bu tarafa gayrisafi milli hasılanın yüzde 1’i çiftçimize ödenmiş olsaydı toplam 200 milyar civarında ödeme yapılmış olacaktı. Eğer bu yapılmış olsaydı çiftçimizin evine, traktörüne haciz gelmeyecekti.

Cumhurbaşkanı 4 Haziran’da açıklama yaptı ve kuraklıktan zarar gören çiftçilerimize verim kayıpları için dekar başına 100 TL ödeme planlıyoruz dedi. Aradan 6 ay geçti, 41 ilde 100 binlerce çiftçimiz mağdur oldu. Ama hala tek kuruş ödeme yapılmadı. Ben konuyu defalarca mecliste gündeme getirdim. Ama hala çiftçilerin kuraklıktan dolayı yapılacak destekleme ödemeleri yapılmadı. 6 ayda yapmıyorsanız bu ne zaman yapılacak. Bir cumhurbaşkanı zararlar karşılanacak diyor 6 ay geçiyor hiçbir şey yok. Cumhurbaşkanının sözü yerde kalıyor” şeklinde konuştu.

Pandemi döneminde çiftçilere tüm arazileri ekin çağrısında bulunulduğuna vurgu yapan Yokuş, “Cumhurbaşkanı pandemi döneminde ne dedi tüm çiftçilerimiz bir karış toprağı dahi boş bırakmayın ekin dedi. Çiftçilerimiz ekti ama perişan oldu. Biz diyoruz ki; Uşaklı çiftçimiz İbrahim Kaya ve ailesinin başına gelen başka çiftçilerimizin başına gelmesin. Çiftçilerimizi baş tacı etmek zorundayız. Üretmezsek kıtlık yaşarız. Beka mevzusu işte o zaman gerçek olur. Bu tarım bakanı ve bu anlayışla devam edersek kıtlıkla yüz yüze geliriz.

Sayın Cumhurbaşkanı önce çiftçilerimize kanuni olan gayrisafi milli hasılanın Yüzde 1’ini verin. Daha sonra sözünüz olan kuraklıktan zarar gören çiftçilerimize ödemelerini yaptırın. 220 Bin TL ve üzeri borcu olan çiftçilerimiz ve besicilerimiz için yeni bir sayfa açın, borcunu ödeyenleri ödüllendirin. Ama ödemekte zorlananlar içinde faizleri silin, anaparayı vadelere bölün. Çiftçiyi üretime teşvik edin. Üret kardeşim biz satın alacağız demelisiniz. Bugün çiftçi üretemiyor. 10 çiftçi den 2 ya da 3’ü üretmeyeceğiz diyor. Yem, elektrik, tohum mazot ilaç girdileri inanılmaz arttı. Çiftçiler desteklemez ise ekmeyecek. Taban fiyatlar yeterli değil, Tarlada 50 kuruş etmeyen ürün markette 5 liraya satılıyor. Demek ki bu aracı sistemde sıkıntı var. Buna çözüm üretelim. Tarım politikalarımızı gözden geçirerek tarladan sofraya doğru düzgün bir sistem üretin. Toprağa küsmekte olan çiftçilerimizi barıştıralım üretimi artıralım” ifadelerini kullandı.

HABER: Merve Özdemir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.