Dolar 32,3680
Euro 34,6466
Altın 2.380,69
BİST 10.188,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Domuzdan böbrek nakli olan hasta taburcu oldu!

ABD’de son evre böbrek hastalığından dolayı genetiği değiştirilmiş domuzdan böbrek nakli yapılan 62 yaşındaki Richard Slayman taburcu edildi.

Domuzdan böbrek nakli olan hasta taburcu oldu!
4 Nisan 2024
A+
A-

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) son evre böbrek hastalığından dolayı genetiği değiştirilmiş domuzdan böbrek nakli yapılan 62 yaşındaki hasta taburcu oldu.

Richard Slayman’ın, Massachusetts Genel Hastanesi’nde genetiği değiştirilmiş bir domuzdan böbrek nakliyle taburcu edilmesi tıbbi açıdan büyük bir başarı olarak değerlendiriliyor. Slayman, son evre böbrek hastalığıyla mücadele ediyordu ve bu nakil onun için umut oldu.

eGenesis adlı şirket tarafından geliştirilen domuzlardan alınan böbrek, insanlara zararlı genlerin çıkarılması ve uyumluluğu artırmak için belirli insan genlerinin eklenmesi gibi yöntemlerle modifiye edilmişti. Ayrıca, domuzlarda bulunan ve insanlara bulaşma riski taşıyan virüsler de etkisiz hale getirildi.

Bu tür bir böbrek nakli, bilim dünyasında önemli bir ilerleme olarak kabul ediliyor. Slayman’ın hastaneden taburcu olmasıyla birlikte böbreğinin tam anlamıyla işlev gördüğü ve artık diyalize ihtiyacı duymadığı belirtildi.

Slayman, bu deneyiminin hayatının en mutlu anı olduğunu ifade etti. Daha önce 2018’de insan böbreği nakli almış olsa da, bu böbrek beş yıl sonra işlevini kaybetmişti ve tekrar diyalize başlamak zorunda kalmıştı. Ancak bu kez, genetiği değiştirilmiş domuzdan alınan böbrek umut verici bir sonuç sağladı.

Richard Slayman, bu başarıyla birlikte genetiği değiştirilmiş domuzdan böbrek nakli yapılan ilk insan oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.