Köftede zararlı bakteri bulunmuştu: Şenpiliç açıklama yaptı
Şenpiliç’in “Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte” ürününde tehlikeli Listeria bakterisi tespit edildi. Ürünler piyasadan toplatılırken, firmaya 210 bin 622 TL ceza kesildi. Olayın ardındna Şenpiliç’ten açıklama geldi. İşte ayrıntılar…

Sakarya’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık 2 ay önce Söğütlü 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve ülkenin önde gelen beyaz et üreticisi olan Şenpiliç’in işletmesinde denetim gerçekleştirdi.
Denetimlerde numune alınan, ‘Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte’ ürününde ‘L monocytogenes’ isimli insan sağlığına zararlı bakteri tespit edildi.
Hakkında yasal işlem başlatılan işletmeye 210 bin 622 TL cezai işlem uygulandı. Konu ile ilgili harekete geçen İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce, söz konusu ürünün piyasadan toplatılarak imha edilmesine karar verildi.
Tespiti yapılarak toplatılan ürünlerin imha edildiği bilgisine de ulaşıldı.
ŞENPİLİÇ’TEN RESMİ AÇIKLAMA GELDİ
Şenpiliç, olayın ardından yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“10.02.2025 tarihinde ileri işlem pişmiş üretim tesisimizden Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından alınmış olan numunede 10.03.2025 son tüketim tarihli ‘Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte’ ürününde Listeria bakterisi tespit edilmiştir…
Bildirim üzerine, dağıtıma çıkmış olan bir parti üründe risk olduğu tespit edilerek aynı tarihte geri çağırma prosedürümüz hızla devreye sokulmuş; söz konusu ürünler tedarik zincirinden toplanarak işletmemize geri getirilmiştir…”
Açıklamada, tüm üretim süreçlerinin yeniden gözden geçirildiği, ürün güvenliği için numune alma sıklığının artırıldığı ve söz konusu parti dışındaki hiçbir üründe olumsuz bulguya rastlanmadığı da belirtildi.
L. MONOCYTOGENES BAKTERİSİ NEDİR?
Enfeksiyona neden olan patojenik bakteriler arasında en ölümcüllerden biri olarak biliniyor. Gıda kaynaklı patojenlerden biridir. Hamile, yaşlı, yenidoğan ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için ciddi risk taşıyor. ABD Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre yalnızca bu bakteriden kaynaklı ölümler yılda 300’ün üzerinde. Yiyeceklerle bulaşan birçok mikrop vardır. Bunlardan Listeria gibi bazıları öldürücü olabilir.