Yurt dışı alışverişlerinde yeni dönem!
Yeni düzenlemeyle, kargo ile yurt dışından gümrüksüz alışveriş sınırı 30 Euro’ya düşürüldü, gümrük vergisi de artırıldı. AB’den gelen siparişlerde vergi yüzde 30’a, diğer ülkelerden gelen siparişlerde ise yüzde 60’a çıkarıldı.
Cumhurbaşkanı kararıyla, 6 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanan, ‘4458 Sayısı Gümrük Kanunun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’ adlı düzenleme bugün yürürlüğe girdi.
Buna göre, kargo ile gümrüksüz yurt dışı alışveriş sınırı 150 eurodan 30 euroya düşürüldü. Bu, yurt dışı merkezli e-ticaret sitelerinden 30 euronun üzerinde alışveriş yapılırsa gümrüğe takılacağı ve ithalat işlemlerine tabi olacağı anlamına geliyor.
KARGO ÜCRETLERİ ÜRÜN FİYATINA DAHİL EDİLECEK
Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, Gümrük Kanunu’nun ilgili maddelerine yapılan ekleme ile artık ürünün fiyatına kargo masrafları da dahil edilecek.
Bu durumda, ürün fiyatı ve kargo ücreti toplamı 30 euroyu aşarsa, ek prosedürler devreye girecek. Örneğin, yurt dışından sipariş edilen bir ürün 29 euro, kargo ücreti ise 2 euro olduğunda toplam tutar 31 euroya ulaşıyor.
Bu durumda, ürün gümrük limitini aştığı için gümrük müşavirliği hizmeti alınması gerekecek ve maliyet artacak.
AĞIRLIK VE DEĞER LİMİTLERİ
Sipariş edilen ürünlerin ağırlığı da yeni düzenlemede kritik bir rol oynuyor. Alınan ürünlerin toplam ağırlığı 30 kilogramı geçerse, ürün ticari eşya kategorisine giriyor ve yüzde 48 oranında gümrük vergisi uygulanıyor.
30 euroyu aşan ürünler için gümrük müşavirliği gerekliliği, kargo masraflarının eklenmesi ve ağırlık limitlerinin dikkatle takip edilmesi gerekecek.
GÜMRÜK VERGİSİ ARTIRILDI
Bu alışverişlerde gümrük vergisi de artırıldı. Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ürünlere artık yüzde 20 yerine yüzde 30 oranında vergi uygulanacak.
Diğer ülkelerden gelen ürünlerde vergi oranı ise yüzde 30’dan yüzde 60’a çıkarıldı.
Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf tutulmamış ürünlerden de ayrıca yüzde 20 ÖTV alınıyor.
Gümrük muafiyeti sınırı ilaçlarda ise 1500 Euro olarak belirlendi.
BAKAN POLAT ” AMACIMIZ ÜRETİCİLERİN PAZAR KAYBI YAŞAMAMASIDIR”
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çarşamba günü İstanbul’da katıldığı Hazır Giyim Fuarı’nda, ek vergiye dair açıklama yaptı ve amaçlarının üreticilerin pazar kaybı yaşamaması olduğunu belirtti.
Bakan Bolat, “E-ticaret ile ilgili yapılan işlemlerde sektörlerde, ürünlerde çok hızlı değişimler oluyor. Çok hızlı pazar payları değişimleri meydana geliyor. Özellikle küçük esnaf, tüccarlar, ticaret odaları, esnaf ve sanayi odaları bize bu konuda yoğun şikayette bulundu.
Buradaki amacımız ülkemizin ekonomisinde üreten kesimin ve ekonomideki esnaf, KOBİ, tacir, mağaza sahibi gibi kesimlerin yoğun bir şekilde pazar ve istihdam kaybı yaşamasının ve ülkemizin döviz kaybı şeklindeki olumsuz etkilerin azaltılması” diye konuştu.