150 bin kişin ihtiyacını karşılayan su kaynakları kurudu
MUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Tekkaya, son günlerde yağışların azalması ve kuraklığın artması ile ilgili yaptığı açıklamada, Muğla’da son 5 yıl içerisinde 150 bin kişinin içme suyunu karşılayan kaynakların kullanılmaz durumda olduğunu belirtti. Tekkaya açıklamasında, Türkiye’nin en fazla yağış alan ikinci ili konumundaki Muğla’nın artık dördüncü sıraya düştüğü belirtilirken, 2017 yılında 34, 2020 yılında 46, 2021 yılında ise 88 olmak üzere toplam 168 kuyu ve 1 baraj tamamen kuruduğuna dikkat çekti.

Dünya’da ki iklim değişikliğinin olumsuz etkileri her yıl daha fazla hissedilirken Muğla’daki yağışlarda son 30 yılda büyük düşüş yaşandı. Yaşanan iklim değişikliğinin Muğla’daki etkileri konusunda açıklamada yapan MUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Tekkaya, kendilerinin oluşturduğu son 5 yıllık ile Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesinden alınan verileri paylaştı.
“Türkiye’nin 2. yağış alan ili artık Muğla değil” Mumcular Barajında açıklama yapan MUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Tekkaya, yaşanan yağışların artık yeraltı havzalarını doldurmadığı sel ve taşkınlara neden olduğuna dikkat çekerek, “İklim değişikliğinin en büyük etkisini yaşanan yağışlarla görüyoruz. Yağışlar artık bir anda oluyor ve yeraltı havzalarını doldurmuyor. Ani ve sağanak şeklinde yağan yağışlar ise sel ve taşkınlara neden oluyor. İlimizde 15, 20 gün süren yağışlar artık daha kısa süreli ve sağanak şeklinde olmaya başladı. Buna göre Meteoroloji ilçe müdürlüklerinden alınan bilgilere göre Fethiye’de 2020 yılında Mayıs ayında 14.7, Haziran 11.8, Temmuz’da 0,6, Ağustos’ta ise yağış olmadı. Aynı ilçede 2021 yılında ise Mayıs, Haziran, Ağustos ayında hiç yağış yaşanmaz iken Temmuz ayında ise metrekareye 0,1 kilogram yağış düştü. Bodrum ilçesinin 2020 yılı Temmuz ayında metrekareye 0,1, Ağustos ayında 11,2 kilogram yağış düştü. Ancak 2021 yılında ise Temmuz ve Ağustos aylarında hiç yağış olmadı.Türkiye’de Rize’den sonra en fazla yağış alan ikinci il konumundaki Muğla, son30 yılda yağış miktarı yaşanan azalmalar nedeniyle Rize, Giresun ve Zonguldak’tan daha az yağış aldı. Türkiye’nin 2. Yağış alan ili artık Muğla değil” ifadelerine yer verdi.